Ova sorta nije zastupljena na prostoru R. Srbije. Poreklo sorte je iz Italije. Sadnica lešnika ove sorte je nastala selekcijom Tonda Gentile delle lange u zaseoku Piana Biglini. Izuzetno  zahvalna sorta za gajenje, veoma tražena sorta, okrulastog oblika. Prema informacijama koje smo dobili od naših  ino partnera potrebno je napomenuti sledeće: sorta spada u grupu visoko rodnih sorti, da kasno cveta i da je otporna na kasne prolećne mrazeve. Privredno je jako značajna sorta. Kada govorimo o plodu možemo izdvojiti par ključnih osobina: plod je visokog kvaliteta, okruglastog oblika, lako ispada iz omotača,srednje krupnoće 2,1g do 2,4g.

Jezgro kod ove sorte je svetle boje sa sitnim vlaknima na površini, koristi se u konditorskoj industriji, randman jezgra je 47%- 48%, veličina jezgra je 1,1g. Vreme zrenja je početak septembra.

Prilikom obilaska voćnjaka u Italiji gde je ova sorta zasađena primetili smo da su oprašivači za ovu sortu Tonda gentile Romana i Camponica.  Naš rasadnik ovu sortu prati od 2015 godine.