kontakt

Sadnice lešnika u Vašem voćnjaku mogu predstavljati veliko zadovoljstvo za budućeg proizvođača-voćara jer daju mogućnost dobroj zaradi. Plod lešnika je sve više cenjen na tržištu Srbije, zemljama EU, kao i na prostoru Evro-Azijske unije, kako za svežu upotrebu, tako i za preradu. Italija je drugi proizvođač lešnika u svetu, Turska je prvi proizvođač. Po nasem mišljenu italijanski lešnik je za razliku od Turskog vrhunskog kvaliteta. Potrebno je napomenuti da je Italija kolevka proizvodnje lešnika.

Botaničke karakteristike sadnice lešnika

Sadnica lešnika u voćnjaku dostiže visinu od 3,5 do 4 metra, kada raste na okućnicama u slobodnoj formi raste i više. Gaji se kao stablašica (kalemljeni lešnik) i kao žbun-grm. Lešnik karakteriše dobar korenov sistem bez obzira da li je u pitanju kalemljena leska (koren mečije leske) ili je u pitanju izdanak tj. sopstveni koren. Stablo je relativno tanko i vitko, kora glatka braon-sive boje kod žbuna i obeleženo uzdužnim brazdama kod mečije leske.

Listovi su ovalni, imaju dugačku peteljku, tamno zelene boje sa gornje strane, donja strana je svetle boje sa izraženim rebrima.

Cvetovi lešnika

Muški cvetovi se razlikuju od ženskih, zajedno su prisutni nasadnici, cvetni prah ne prihvata žensko cveće iste sorte.Sorte lešnika koje su kultivirane zahtevaju oprašivače u samom voćnjaku. lešnik cveta zimi, od decembra do marta meseca. Ženski cvetovi primaju prah mesec dana, od januara do februara. Potrebno je napomenuti da oprašivanje lešnika mogu ugroziti loši klimatski uslovi.

kalemljeni_lesnik_tri_godine_starPlodovi

Plodovi rastu u grupi od dve do četiri jedinice što zavisi od sorte lešnika. Njihova boja je u početku svetlo – zelena, a zatim postaje smeđa.

Formiranje ploda počinje oplodnjom, plod počinje da raste, od mekanog do čvstog, pa prelazi u mlečnu fazu jezgra, sve do stvaranja kompletnog ploda. Sledeći korak je kako se odvija zrenje plod menja boju i poprima tipične dimenzije sorte. Potpuno zrenje ploda se očekuje od kraja avgusta meseca do septembra. Sve ovo zavisi od sorte i klimatskih uslova.

Sadnica lešnika u zasadu počinje sa rodom u drugoj godini ( mala količina plodova ). Ozbiljnija rodnost se očekuje u četvrtoj-petoj godini. Pravilno formirana sadnica lešnika ulazi u punu rodnost u sedmoj-osmoj godini. Uz primenu odgovarajućih intervencija – agrotehnike očekuje se rodnost do pedeset godina.

 

 

Sorte i oprašivači

Kada analiziramo sadnju lešnika, kao i proizvodnju voćnih sadnica lešnika u R.Srbiji, najviše su zastupljene sledeće sorte: Tonda gentile romana, Halski Džin, Rimski, Istarski duguljasti, Istarski okrugli, Ludolf, Kosfort i lambert sorte. Kada su u pitanju osnovne sorte i oprašivači, u našem rasadniku „Lešnik“ dobićete svu neophodnu stručnu pomoć i podršku u podizanju Vašeg budućeg voćnjaka.

Razmnožavanje

Kada govorimo o razmnožavanju sadnica lešnika najjednostavniji način je razmnožavanje iz matičnih žbunova. Ovim načinom razmnožavanja se dobija dvogodišnja i jednogodišnja sadnica izdanačkog lešnika (žbun). Drugi način je kalemljenje, željena sorta se kalemi na mečiju lesku (Corylus Colurna) na taj način se dobija sadnica lešnika koja ne pušta izdanke već raste kao stabalo.

Navodnjavanje i prihrana

Prihrana i navodnjavanje su vrlo važne stvari za dobro zdravlje vašeg budućeg voćnjaka tj. zdravih i bujnih sadnica lešnika.

Duga suša koja je moguća na prostoru naše zemlje može da uzrokuje manju rodnost sadnica-stabla lešnika, vegetativnu neravnotežu, slabije i neotporne sanice.

Savet našeg rasadnika je da u prvim godima obezbedimo navodnjavanje kako bi se biljka sto bolje razvila i usla u dobru kondiciju. Prihrana je potrebna sadnici pogotovu u periodu itezivnog rasta. Đubrenje sadnica lešnika potrebno je vršiti u jesen, redovno radite analizu zemlje kako bi sadnica dobila dovoljno hranjivih elemenata, izbegavajte svako predoziranje sadnica.

Rezidba sadnica lešnika

Rezidba ima za cilj da uspostavi ravnotežu između proizvodnje i vegetativne aktivnosti. Najbolje vreme za rezidbu je period u toku zime između defolijacije (opadanje lišća) i cvetanja. Možemo reći da je rezidba vrlo složena i da ćemo rezidbi lešnika posvetiti posebnu studiju.