Bolesti i Zaštita lešnika

Žuta grinja (phitoptus avellana)

Phytoptus avellanae (Acari) grinja Corylus avellana

Phytoptus avellanae (Acari) grinja na Corylus avellana

U pitanju je insekat koji onemogućava normalan razvoj pupoljka u vašem budućem voćnjaku. Žuta grinja se prepoznaje tako što prilikom vizuelnog opažanja pupoljka na sadnici lešnika uočite određene anomalije na samom pupoljku kao što su veličina pupoljka, pupoljak brže nabubri, pocrveni i prerano opadne.  Potrebno je napomenuti da grinja moze da prezimi unutar pupoljka praveći voćarima ozbiljan problem.

Držanje pod kontrolom i prevencija:

Zaštita-prskanje: Envidor 240SC, Sanmite 20WP.

Surlaš (curculio nucum)

Curculio nucum

Surlaš

Balanino (curculio nucum), u pitanju je insekt smeđe boje, na sebi ima surlu-rog zahvaljući kojem može da probije ljusku lešnika i nastani se u njoj. Ženka surlaša probija koru lešnika u toku sazrevanja ploda i polaže jaja. Iz jajeta se rađa larva koja se hrani jezgrom lešnika. Preventivno delovanje se izvodi insekticidima koje primenjujemo između juna i jula meseca.

Držanje pod kontrolom i prevencija:

Zaštita-pskanje preporuka su preparati: Nurelle D, Cipkord 20EC.

Zeleni tvrdokrilac (Agrilus viridis)

Zeleni tvrdokrilac (Agrilus viridis)

Insekt se na sadnici lešnika pojavljuje sredinom maja meseca, polaže svoja jaja na stablo ili na grane lešnika. Kada se larva izleže iz jaja ukopava se u stablo lešnika praveći tunele. Najvažnije za budućeg voćara je da što pre uoči prisustvo ovog insekta kao i da mesta koja su pogođena ovim insektom oreže i sto pre ukloni iz voćnjaka i stabala lešnika. Ukoliko su stabla mnogo zahvaćena potrebno je izvršiti što oštriju rezidbu kako bi sačuvali Vaš voćnjak. Za detaljnije informacije možete se obratiti našem rasadniku.
Gljivično oboljenje lešnika (Phillactinia corylea)

Pepelnica se pojavljuje na listovima mladih sadnica kalemljenog lešnika, listovima mladih izdanaka lešnika, kao bela pega. Kako bolest napreduje zahvata ceo list koji postaje siv i prašnjav. Bolest napada mlade plodove koji usled napada pucaju i trunu. Štete izazvane pelenicom su dosta velike  jer prilikom opadanja lista lešnik sporije napreduje i ima manju rodnost u sledećoj vegetativnoj godini.

Držanje pod kontrolom i prevencija:

Sakupljanje, iznošenje, spaljivanje lišća i plodova iz Vašeg voćnjaka.

Zaštita-prskanje preparatima: Topas 100 EC, Falcon 460 EC.

Virus jabučnog mozaika (Apple mozaik)

mozaik_leske

Virus dobija ime po simptomima koji su se prvi put pojavili na jabuci. Virus ovog tiba lako je uočljiv na listu sadnice lešnika. Vizuelnim opažanjem na lišću uočavamo fleke koje su nepravilnog oblika, žute boje. U zavisnosti od temperature koja se kreće od 20 stepeni Celzijusa  pa naviše fleka moze biti smeđe boje. Virus smanjuje produktivnost stabla lešnika i rodnost. Prenosi se daljim razmnožavanjem (kalemljenjem), ožiljavanjem izdanaka, putem polena, u rasadniku dodirom korena i putem inficiranog semena npr. Mečje leske (corylus colurne).

Držanje pod kontrolom i prevencija od zaraze:

Sadnja zdravog sadnog materijala koji je pod kontrolom nadležnih institucija, odstranjivanje zaraženih sadnica lešnika iz voćnjaka ili matičnog zasada.

Gljivično oboljenje lešnika (Sphaceloma coryli)

 

Karakteristika ovih gljivica je da napadaju lišće sadnice lešnika praveći  nekrotične  crne pege. Ukoliko imamo veliku invaziju gljivica listovi postaju izrazito crne boje. Kada govorimo o plodovima nakon zaraze gljivicama,  plodovi rano opadaju i na plodovima se pojavljuju braon – crne pege.

Držanje pod kontrolom i prevencija od zaraze:

Uklanjanje i spaljivanje listova iz Vašeg voćnjaka.

Zaštita-prskanje: Topas  100 EC, Bravo, Topsin 500 SC

Gljivično oboljenje lešnika (Gloeosporium coryli) Ova gljivica napada sadnicu lešnika u Vašem voćnjaku i oštećuje cvetne pupoljke. Na pupoljku se pojavljuju tamne  pege koje pokrivaju celu površinu pupoljka. Kao rezultat napada imamo uništenje pupoljka i smanjenu rodnost.

Držanje pod kontrolom i prevencija:

Uklanjanje i spaljivanje listova iz Vašeg voćnjaka.

Zaštita-prskanje: Topas  100 EC, Bravo 720 EC, Topsin 500 SC

Gljivično oboljenje lešnika (Monilinia laxa) Trulež lešnika je bolest koja napada plodove lešnika. Njena pojava je karakteristična tokom hladnih i kišnih godina.  Vizuelnim opažanjem primećujemo da se na plodovima javljaju pege, plodovi se ne odvajaju već ostaju pribijeni uz kupulu. Na zaraženim plodovima je javljaju nabori, plodovi požute i opadaju. Gljivica može da preyimi u plodovima koji su opali i na kori grana lešnika.

Držanje pod kontrolom i prevencija:

Sečenje, iznošenje i spaljivanje zaraženih grana.

Rane koje nastaju sečenjem potrebno je dizinfikovati, kada govorimo o fazi mirovanja biljke sadnice lešnika u Vašem voćnjaku potrebno je tretirati preparatima na bazi bakra. U vegetaciji tretiramo lešnik primenom fugicida. Preporuka naseg rasadnika su preparati Topsin ili Score.

Gljivično oboljenje lešnika (Botritis Cinerea)

Botritis_Cinerea

Siva trulež je bolest lešnika koja se manifestuje na plodovima kako unutar ploda tako i spolja. Period za vreme kog se njčešće javlja ova bolest-gljivica, odlikuju visoka vlažnost vazduha i oblačno vreme. Plodovi lešnika postaju smeđi, prekriveni sivim pahuljama. Gljivica živi na biljnim ostacima na površini zemlje.

Držanje pod kontrolom i prevencija:

Sakupljanje, iznošenje i spaljivanje plodova lešnika iz vašeg voćnjaka.

Zaštita – prskanje: Bravo 720 SC, Toreador 500 EC.