kontakt

Koliko ste puta postavili sebi pitanje: „Koliko sadnica lešnika ide po hektaru?

Odgovore na ovo kao i na mnoga druga pitanja pokušao sam da dam u ovom tekstu.

Slobodno možete da me kontaktirate na broj telefona +381 63 106 89 89 ili popunite kontakt formu na Kontakt strani.

Potrudiću se da odgovorim na sva vaša pitanja i nedoumice.

Petrović Dragan

Višegodišnji rad posvetili smo razvijanju tehnike kalemljenja lešnika, proizvodnje sadnica lešnika različitih formi, razmena informacija sa našim inopartnerima. Prilagođavanje sadnica lešnika različitim tipovima zemlje i klimatskim uslovima, kao i uticaj klime na budući voćnjak.

Od našeg rasadnika možete dobiti svu stručnu pomoć od pripreme zemljišta do sadnje, procene analize zemlje, zdrav sadni materijal, kao i izbor sorti za oprašivanje kao važan segment jednog savremenog voćnjaka.

Rad koji je sve vreme fokusiran na podizanje jednog savremenog voćnjaka, tako da se investicija povrati u najkraćem mogućem roku, kako bi naš budući partner bio zadovoljan.

Zemljište

Lešnik voli zemljište sa neutralnim PH od 6,8 do 7,2, potrebno je napomenuti da može uspevati i u kiselim zemljištima do PH 8. Lešnik ne trpi vodna zemljišta i stajaće vode jer ugrožavaju biljku i dovode do sušenja.

jednogodisnji_lesnik

Odabir sadnica lešnika za sadnju

Za podizanje voćnjaka potrebno je odabrati zdrave sadnice lešnika bez prisustva virusa, parazita i bakterija. Za budući voćnjak važno je da sadnice imaju dobro razvijen korenov sistem, da budu ujednačene, poreklom iz „akreditovanog“ rasadnika koji posluje po važećim zakonskim regulativama R. Srbije. Odabir sadnica je od ključnog značaja za budućeg voćara i potrebno je obratiti posebnu pažnju jer u ovoj fazi donosite izbor koji može uticati na Vaš budući ekonomski i proizvodni proces.

Napomena:

Slaba potražnja jezgra lešnika – mogući uzrok loš odabir sorte,

Loš prinos po hektaru – mogući uzrok loš odabir oprašivača,

Slaba kondicija voćnjaka – moguć uzrok loše izvedena sadnja.

Priprema za sadnju

Kada vršimo pripreme za sadnju u zavisnosti od strukture zemlje, potrebno je uraditi duboko oranje. Preporučujemo da oranje dostigne dubinu od 50cm do 60cm. Nakon dubokog oranja zemlja se površinski obrađuje kako bi se dobila idealna površina za sadnju lešnika. Jamići se kopaju ručno ili mašinski. Širina jamića za sadnju lešnika treba da budu oko 50-60cm i dubine 50cm. Sadnju je potrebno obaviti sredinom novembra meseca kada za to imamo najpovoljnije uslove kao i kad sadnica uđe u fazu mirovanja. Sve veoma zavisi od vremenskih ulova za ovo doba godine. Ako vreme ne ide na ruku budućem voćaru, sadnju može obaviti u proleće uz obavezno navodnjavanje.

parcela_pripremljena_za_sadnju

 

Važno je napomenuti da je neophodno voditi računa o rastojanju sadnica lešnika između redova i rastoranja u redu ( zavisi od izbora sorti i uzgojnog oblika). Greška u rastojanju može ugroziti celokupan vegetativni proces i proizvodni ciklus biljke. Posebno obratiti pažnju na: uzgojni oblik, mogućnost polivanja, upotrebu odgovarajuće mehanizacije, plodnost zemlje.

Rastojanje je važno bez obzira na izbor sadnica: kalemljeni lešnik (stablašica), izdanak jednogodišnji ili dvogodišnji (žbun). Potrebno je napraviti procenu jer biljka mora da ima dovoljno svetla i provetravanja( posebno se odnosi na žbun).