Poreklo sorte je iz Italije. Jako dobro se uklapa u nase klimatsko područije, zahvalna sorta za gajenje, veoma tražena sorta, okrulastog oblika. Izdanak (žbun) i kalemljenu sadnicu (stablašicu) ove sorte lešnika odlikuje visoka bujnost, dobar prijem kalema i odličan rast. Za buduće voćare – proizvođače potrebno je napomenuti da sorta spada u grupu visoko rodnih sorti, da kasno cveta i da je otporna na kasne prolećne mrazeve.

Kada govorimo o plodu možemo izdvojiti par klučnih osobina: plod je visokog kvaliteta, loptstog oblika, ima tanku ljusku, lako ispada iz omotača, srednje veličine 2,5g do 2,8g.  Jezgro je jako kvalitetne strukture, nakon pečenja ne dolazi do potpunog odvanja kožice, veoma je tražena u konditorskoj industriji i dobrih organoleptičkih osobina ((ukus, miris…).  Randman jezgra je 46%, svetlo braon boje, veličina jezgra 1,2g Sazreva krajem avgusta meseca, odličan je oprašivač za razne sorte.

Zbog tržišne potražnje u Srbiji i Evropskoj uniji, ne preporučujemo za oprašivače sorte Daviana i Cosfort.

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva za preporučene oprašivače od strane našeg rasadnika izdvajamo sorte Mortarela, Tonda di Giffoni, Nocchione, Rimski.