Poreklo sorte je iz Italije, na našim prostorima se gaji od osamdesetih godina prošlog veka, plod okruglastog oblika. Izdanak (žbun) i kalemljenu sadnicu (stablašicu) ove sorte lešnika odlikuje visoka bujnost, odličan prijem i odličan porast kalemljene sadnice.

Za buduće voćare-proizvođače potrebno je napomenuti da sorta spada u grupu sorti dobre rodnosti, da cveta srednje kasno, otporna  je na mrazeve. Sazreva kasno prva polovina Septembra.

Kada govorimo o plodu možemo izdvojiti par klučnih osobina: plod je dobrog kvaliteta, ima debelu ljusku, ljuska je svetle boje, lako ispada iz omotača, loptastog oblika, velike veličine 3,0g do 3,2g.

Jezgro je dobrog kvaliteta, karakterističnog ukusa bez izražene arome, dobar za pečenje, koristi se u konditorskoj i stonoj upotrebi. Randman jezgra je 45%, veličina jezgra srednje sitna do srednje krupna 1,2 do 1,4g.

U savremenim zasadima preporučujemo je kao sortu oprašivača za Tonda gentile romana, Tonda gentile delle lange, Tonda di Giffoni i sl… Na osnovu dugogodišnjeg iskustva za preporučene oprašivače za ovu sortu od strane našeg rasadnika izdvajamo sorte Mortarela, Tonda di Giffoni, Nocchione i Kosfort.