Poreklo sorte je iz Italije. Ne podnosi maglovite i vlažne terene, jako je cenjena sorta, karakteriše je plod koji je okruglastog oblika. Dobro se prilagođava različitim klimatskim uslovima što je čini pogodnim za sadnju u različitim zemljama. Izdanak (žbun) i kalemljenu sadnicu (stablašicu) ove sorte lešnika odlikuje srednja bujnost, dobar prijem kalema i odličan rast.

Za buduće voćare – proizvođače potrebno je napomenuti da sorta spada u grupu privredno značajnih, da kasno cveta i da je otporna na mrazeve.

Kada govorimo o plodu možemo izdvojiti par klučnih osobina: plod je visokog kvaliteta, loptstog oblika, lako ispada iz omotača, srednje krupnoće 2,2g do 2,5g.

Jezgro je svetlo smeđe boje, koristi se konditorskoj industriji zbog jako izraženih organoleptičkih svojstava (ukus, miris, izgled…), što ga stavlja u glavni odabir za proizvodnju raznoraznih slatkiša, randman jezgra je 47%, veličina jezgra je 1,1g do 1,2g. Vreme zrenja je kraj avgusta- početak septembra, spada u grupu srednje ranih sorti.

Zbog tržišne potražnje u Srbiji i Evropskoj uniji, ne preporučujemo za oprašivače sorte Cosfort, Negret i Halski Džin.

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva za preporučene oprašivače od strane našeg rasadnika izdvajamo sorte Camponica, Tonda gentile Romana, Nocchione, Rimski.