Poreklo sorte je iz Amerike, pronađen od strane instituta u Oregonu. Nije na sortnoj listi R.Srbije. Predpostavlja se da se na našim prostorima gaji od kraja devedesetih godina prošlog veka. Izdanak (žbun) i kalemljenu sadnicu (stablašicu) ove sorte lešnika odlikuje visoka bujnost, odličan prijem i odličan porast kalemljene sadnice.

Za buduće voćare-proizvođače potrebno je napomenuti da sorta spada u grupu sorti koju karakteriše odlična rodnost, da cveta kasno, otporna  je na mrazeve. Sazreva kasno prva polovina Septembra.

Kada govorimo o plodu možemo izdvojiti sledeće osobina: plod je odličnog kvaliteta, karakteriše ga srednje tanka ljuska, svetle boje, lako ispada iz omotača, izduženog  ovalnog oblika, izuzetno velike veličine 4,5g do 4,8g.

Jezgro je dobrog kvaliteta, karakterističnog dobrog ukusa, smeđe boje, koristi se u konditorskoj i stonoj upotrebi. Randman jezgra je 49%, veličina jezgra krupna 2,1g do 2,5g.

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva za preporučene oprašivače od strane našeg rasadnika izdvajamo sorte Tonda gentile Romana, Nocchione, Rimski.