Ovim tekstom nastavljamo informisanje o novim sortama lešnika koje se uveliko proizvode u sledećim zemljama. Ukoliko ste zainteresovani za cenovnik aktuelnih sorti možete ga pronaći ovde CENOVNIK

SAD

Sadnice lešnika- sorte Tonda pacifica

Sorta je nastala selekcijom sorti Tonda gentile dellelange, (Barcelona i Extra Ghiaghli). Stvorena je na univerzitetu u Oregonu, 2010 godine. Sadnica raste srednje bujno, razvija mnogo cvetova pa je i sama dobar oprašivač. Karakteriše je plod okruglastog oblika, srednje krupan, sam ispada iz omotača i ima dobre organoleptičke osobine. Tonda pacifica je otporna na rane prolećne mrazeve. Randman jezgra je 49%. Plod sazreva u drugoj polovini septembra meseca. Struka preporučuje za oprašivače sorte:Segorbe, Pauetet i Negret.

Sadnice lešnika- sorte Jefferson

Sorta je stvorena na univerzitetu u Oregonu, 2009 godine. Radi se o sorti koja ima za cilj da poboljša kvalitet ploda, otpornost na bakterioze … i sl.

Sadnice lešnika- sorte Clark

Sorta koja je nastala selekcijom Tombul Ghiaghli i Willamette. Stvorena je 2000 godine na univerzitetu u Oregonu. Sadnica lešnika pomenute sorte raste srednje bujno, rađa obilno, cveta srednje rano. Plodovi su okruglastog oblika, srednje veličine. Karakteristično za ovu sortu je da su plodovi ujednačeni i ispadaju iz omotača. Jezgro je okruglo, odličnog ukusa, randman jezgra je izuzetno veliki i iznosi 49-52%. Sorta sazreva u prvoj polovini septembra meseca.

Struka preporučuje kao oprašivače sorte: Negret i Pauetet.

Sadnice lešnika- sorte Lewis

Sorta je nastala je ukrštanjem sorti (Barselona, Tombul Ghiaghli) i Willamette. Stvorena je 1997 godine na univerzitetu u Oregonu. Raste srednje bujno, obilno rađa, cveta srednje kasno, otporna je na rane prolećne mrazeve. Plod ove sorte je okruglastog oblika, srednje veličine. Prilikom berbe može se primetiti da je plod dosta ujednačen po obliku. Jezgro je okruglo, izjednacenog oblika sa dobrim organoleptičkim osobinama.  Randman jezgra iznosi 48-50%, sazreva sredinom septembra meseca.

Struka preporučuje kao oprašivače sorte: Tonda di Giffoni i Tonda gentile Romana.

Sadnice lešnika- sorte Wepster

Sorta je nastala selekcijom sorte Tonda Pacifica…… Stvorena je 2013. godine na univerzitetu u Oregonu.

Sadnice lešnika- sorte Sacajawea

Sorta je nastala selekcijom sorte Sant Pere…… Stvorena je 2008 godine na univerzitetu u Oregonu.

Sadnice lešnika- sorte Dorris

 Poznato nam je da je sorta stvorena 2011 godine. Stvorena je na univerzitetu u Oregonu.

Napomena: Celokupna proizvodnja lešnika u SAD-u završi na njihovom tržištu, za potrebe njihove konditorske industrije. Važno je napomenuti da novim sortama proizvođači dobijaju veći randman, kvalitetnije jezgro, otporniju sadnicu, sto znači biljku koja može da se nosi sa novim izazovima na tržištu.

 

FRANCUSKA

Sadnice lešnika- sorte Feriale

Sorta je nastala selekcijom sorti Imperiale di Trebisonda i Butler. Poreklo Inra Boreaux. Sorta je nastala 2004 godine.Srednje bujna sorta, karakterise je visoka rodnost,cveta kasno i otporna je na  rane prolećne mrazeve.Plod je okruglastog oblika, jezgro je okruglo sa dobrim organoleptičkim osobinama.Randman jezgra je 45 %. Sazreva početkom septembra meseca.

Struka preporučuje sledeće oprašivače: Tonda di Giffon i Nocchione.

Sadnice lešnika- sorte Corabel

Francuska sorta koja je nastala selekcijom Fertile de Coutard. Poreklo Inra Boreaux. Raste bujno, karakteriše je jaka i bujna krošnja. Rađa srednje obilno, plod je okruglastog oblika, srednje veličine. Plod ispada iz omotača I atraktivnog je izgleda. Jezgro je tamne boje dobro se peče i ima dobre oragnoleptičke osobine. Randman jezgra je 48 %. Sadnica Corabela sazreva u drugoj polovini septembra meseca.

Struka preporučuje sledeće oprašivače:Segorbe i Pauetet. Naš rasadnik ovu sortu prati od 2010 godine.

 

ŠPANIJA

Sadnice lešnika- sorte Pauetet

Ova sorta je poreklom iz Francuske. Sadnice lešnika ove sorte su stigle u Srbiju  2014. godine. Kako je nova sorta u Srbiji još uvek nije dovoljno rasprostranjena. Od naših ino partnera smo dobili sledeće informacije: Sadnica lešnika ove sorte raste karakteristično  uspravno, karakteriše je bujan korenov sistem. U zasadu sadnice su srednje bujne,  živahne i imaju odličnu rodnost. Jegro je kompaktno, beličaste boje, odličnog ukusa. Randman je 48-50 %, sazreva početkom septembra meseca.

Struka preporučuje sledeće oprašivače: Tonda gentile delle lange i San Giovanni.  Naš rasadnik ovu sortu prati od 2015 godine.

Sadnice lešnika- sorte Segorbe

Sorta je poreklom iz Španije, sadnice lešnika ove sorte su stigle u Srbiju 2014 godine. Kako je nova sorta u Srbiji još uvek nije dovoljno rasprostranjena. Od naših ino partnera smo dobili sledeće informacije: Sadnica lešnika ove sorte  je srednje bujna i odličnog korenovog sistema.

U voćnjaku je srednje bujno stablo lešnika, živopisnog izgleda. Plodovi ove sorte su srednje krupnoće, okruglog oblika.

Jezgro je srednje veličine i odličnog je ukusa. Randman jezgra je 48%, sazreva karajem Avgusta meseca.

Struka preporučuje sledeće oprašivače: Enis, Nocchione.

Napomena: Važno je napomenuti da novim sortama proizvođači u gore navedenim državama dobijaju veći randman jezgra, kvalitetnije jezgro, otporniju sadnicu, sto znači biljku koja može da se nosi sa novim izazovima na tržištu.

Sva nova saznanja o gore navedenim sortama lešnika, sadnicama lešnika koja dobijemo pravovremeno ćemo objabiti kako bi dobili sve potrebne informacije.